Céges vacsoramegbeszélés és a vps esete

Amióta van saját cégem, azóta mindig törekedtem arra, hogy olyan légkör alakuljon ki a dolgozók között – ide értve magamat is- ,hogy egy könnyed, ellazult hangulatban lehessen mindig megvitatni a szakmai dolgokat a lehető legkevesebb feszültséggel a térben. Ugyanis szerintem stresszes helyzetben a józan ítélőképesség csökken, ezért nagyon fontos, hogy ideális környezet alakuljon ki, ahol könnyebb a tisztán látás és a kreatív gondolkodás lehetősége. Ezért a céges meetingeket rendhagyó módon én egy étteremben szoktam tartani!

Természetesen akkor teszünk így, ha van is elég idő rá, ám a belvárosban van az irodánk, és a környéken rengeteg jó hangulatú, nem méregdrága étterem található, ezért mi nem reggel 8-9-kor tartunk megbeszéléseket, hanem mindig előtte lévő napon a munkaidő utolsó 1-2 óráját együtt töltjük el egy étteremben a közelben. Eszünk valamit, mellé egy pohár bor, vagy sör, vagy egy tea, és megy a brainstorming, az ötletelés a helyzetekre való megoldáskeresés. A cégem pontos profiljáról annyira nem beszélhetek, startup ötletek kidolgozásával és fellendítésével foglalkozunk, így minden ötlet amivel dolgozunk, az hétpecsétes titok addig, amíg nincsen megvalósítva. Tehát a piaci rések a specialitásunk. Szóval rendelek egy jó oldalast, mellé az üdítő és ahelyett, hogy az irodában, ahol egész nap ott vagyunk, egy kicsit könnyedebb atmoszférában hozunk döntéseket.

Étkezés és iszogatás közben könnyen ihletetté tud válni az ember. Közösségi élménynek számít, méghozzá nagyon erős szociális kapcsolódásnak, ezért valahogy szerintem ellazítja a kreatív izmokat. Ha addig rágódtunk valamin, amin nem tudtunk dűlőre jutni, akkor egy jó kézműves hamburgert rágva lehet, hogy egyszer csak kipattan belőlünk a megoldás, mert egy kicsit hagytuk pihentetni a dolgot, nem koncentráltunk rá teljes erővel. Ezt a filozófiát hasznosítva találtam ki az ilyen megbeszéléseket, és eddig nagyon jól beváltak, arról nem is beszélve, hogy 1-1 ügyfelünk is vendégül látott már minket, természetesen azok, akik eleve a vendéglátás területén utaztak.

A mai megvitatandó témánk egy régóta húzódó, lappangó ügy volt, amit már nem lehetett tovább halogatni. Ez abból állt, hogy egy ismerősöm szervereit használtuk a programjaink teszteléséhez, és az adatbázisunk tárolásához, ám ez a cég fokozatosan leépült, és a végén már csak mi használtuk a szervereket vps-ként, amik az idők során elavultak, nem fejlesztette őket senki, így szépen elöregedett mellettünk a háttérrendszerként használt felületünk. Mondjuk úgy, hogy a virtuális irodánkat kinőttük, és új helyet kellett keresnünk.

A cégnél nagyjából mindenki tisztában volt már ezzel, ám azért felvázoltam a helyzetet és vártam az ötleteket, hogy hogyan tudnánk szerverekhez jutni, amik megfelelő teljesítménnyel bírnak, kiszolgálják az igényeinket és a lehetőségekhez képest nem túl drágák. Eddig ingyen haveri alapon tudtuk ezt megoldani, így természetesen az volt a célunk, hogy lehetőleg minél jobb verziót találjunk. Az egyik új kolléga hallgatta az ötleteléseket és annyit mondott, hogy csak simán béreljünk vps-t, azzal meg tudnánk oldani a problémákat eléggé hamar. Elővette a tabletjét és beütötte ezt a címet:
https://rackforest.com/szolgaltatasok/vps/ .

Két perc múlva mindenki a nála lévő telefont, vagy tabletet fogta a kezében és elkezdtük mérlegelni az oldalon található lehetőségeket.
Az első kritikus pont az volt, hogy mi kizárólag Linux alapú rendszereket használunk, ezért a Windows alapú szerverek nem jöhettek számításba. Szerencsénkre ennél a cégnél van lehetőség Linux alapú vps bérlésére. Huh! Eddig jó!

De mi is ez a vps? Mondhatni olyan, mint az ismerősünk szervere, amit használtunk, azzal a különbséggel, hogy hatalmas kapacitással rendelkezik és minden nagy kapacitású szerver alig van általában kihasználva, így gyakran bérbe szokták adni a kihasználatlan részeket. Ez sokkal olcsóbb, mintha saját szervert üzemeltetnél, és egyszerűbb is, mert a szerver karbantartásával nem kell foglalkoznia a bérlőnek, vagyis fizikai értelemben, persze az azon tárolt, futtatott dolgokkal igen.

Ez ideális alapot szolgál ahhoz, hogy tesztelhessük a félkész programjainkat, és az adatbázisunknak megfelelő helye legyen.

Tehát a Linux alapú rendszer pipa volt, jött a többi kérdés.

Nálunk egyszerre általában 5-6 futó projekt is van, mindegyik kicsit más-más hátteret és erőforrást igényel, ezért fontos számunkra az, hogy mindig az adott projekthez megfelelő vps-t tudjunk választani. Ebben is nagyon jó ez a https://rackforest.com/szolgaltatasok/vps/ elérésű weboldal, mert különböző csomagokat lehet venni, így a kisebb, weboldalas projekthez elég lesz egy olcsóbb konstrukció is, a nagyobb rendszerekhez pedig megfelelő méretű vps-t találunk az erősebb teljesítményű csomagok között.

Természetesen a stabilitás is a kritikus pontok közé tartozott, főleg azután, hogy az elöregedő szerverek esetében sajnos nem egyszer adódtak gondok. Szerencsére 2019-ben egy ilyen cég olyan háttárrendszerrel dolgozik, ami a cégünknél lévő minden IT-s kolléga által szupernek lett titulálva. XEON E5 vCore-ok, annyi RAM, amennyit igénylünk, 400Gb-ig bővíthető SSD. Csupa megnyugtató információ.

Ehhez tartozik még az adatforgalom és a sávszélesség is, hiszen hiába van egy jó szervered, ha az internetkapcsolatod rossz, vagy pedig alacsony adatforgalmi korláttal rendelkezel, akkor egyáltalán nem tudod kihasználni a nagy teljesítményt.

Ezt a kérdéskört a 20-30 terrabájtnyi adatforgalommal és a 2 gbps sávszélességgel kínálják, ami az eddig általunk használtnak a sokszorosa. Továbbá természetesen 0-24 órás eléréssel és hetente történő biztonsági mentéssel van kínálva.

Mikor ezekről volt szó, akkor már mindenki végzett az étellel és a saját italát kortyolgatva bólogatott. Felmerült még az a kérdés, hogy mi úgyis hosszútávon gondolkozunk, olyan megoldást keresünk, hogy az elkövetkezendő években egyáltalán ne kelljen újra ezzel a témával foglalkozni, tehát ha döntünk, akkor lehetőleg úgy tegyük ezt meg, hogy mihamarabb a végleges megoldás legyen a választásaink között, tehát elsőre.

Erre is van lehetőség, vagyis 5 napig ingyen lehet tesztelni a vps-eket, tehát nagyon kiderül, hogy a megfelelő döntést hoztuk-e meg az ügy érdekében.

Még ami szóba jött, az természetesen a spórolás lehetősége, hiszen ahogyan fent említettem, eddig sikerült az ilyen költségek nagy részét megúszni. Nagyon úgy látszik, hogy ebben is szerencsénk van itt: https://rackforest.com/szolgaltatasok/vps/. Mert az alap havidíjas rendelésen kívül, ha fél évre rendelünk meg egy vps-t, akkor 5%, ha pedig, egy évre, akkor 10% kedvezményt adnak. Ez pont egybevág a hosszútávú tervezésünkkel, minél tovább bérelsz valamit, annál olcsóbban jutsz hozzá.

Mindenkinek nagyon tetszett ez az opció, már csak az volt a kérdés, hogy milyen gyorsan lehet egy ilyen szolgáltatást bérelni, mennyi az átfutási ideje, mennyit kell várni? Az erre történő választ az mutatja, hogy már ezen a héten sikerülhet nyélbe ütni a dolgot, mert akár azonnal üzembe helyezhetők az innen rendelt vps-ek, tehát arra van csak szükség, hogy a régi szerverekről áthelyezzük az adatokat az újakra. És lehetőséget ad a Rackforest arra ,hogy az ügyfelek egy ügyfélportálon keresztül maguk tudják konfigurálni a gépeket.

A ma esti éttermes kupaktanácsot is sikeresnek értékelem, a holnapi nap feladata az lesz, hogy vps-eket béreljünk!

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.